Urineverlies tussen man en vrouw

1 miljoen mensen, waarvan 1 op de 5 mannen boven de 65 jaar, hebben last van ongewild urineverlies, ook wel incontinentie genoemd. Vaak wordt gedacht dat urineverlies alleen bij vrouwen voorkomt. Feit is dat het wel meer voorkomt bij vrouwen.

Ontstaan

Urineverlies ontstaat wanneer een deel van het urinesysteem niet goed functioneert of wanneer er een storing ontstaat tussen de signalen van de blaas naar de hersenen. De meest voorkomende oorzaak van incontinentie bij mannen, is problemen met de prostaat. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen een vergrote prostaat. De oorzaak van urineverlies bij vrouwen is vaak geslachtsgebonden. De aandoening komt bij hen vaker voor ten opzichte van mannen. Dit komt omdat de sluitspier van de blaas bij mannen sterker is. Bij vrouwen zorgen de bekkenbodemspieren onder de blaas voor ondersteuning. Wanneer u zich in zo’n fase inspant door bijvoorbeeld te niezen, hoesten, tillen of hard te lachen kan er in deze gevallen urineverlies ontstaan. Deze vorm van urineverlies wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd.

Incontinentie bij vrouwen en mannen

Vrouwen hebben vaker last van incontinentie dan mannen. Zeker de tweede vorm stressincontinentie komt vaker voor bij vrouwen. Dit heeft te maken met zwangerschappen en bevallingen. Ook tijdens of na de overgang hebben vrouwen vaker last van urineverlies dan mannen. Mannen daarentegen hebben vaker last van urine-tentie. Dat betekent dat je weinig controle hebt over wanneer en hoeveel je wilt plassen. Ook kun je dan het gevoel hebben dat je blaas niet echt leeg is.

Incontinentie helpen verminderen of voorkomen

Je wilt natuurlijk niet dat je geen dagelijkse activiteiten meet kan doen. Het zou van de gekke zijn dat je niet meer kan lachen omdat je dan bang ben om urine te verliezen. Maar toch gebeurt dit helaas heel vaak. Elke tips om je op weg te helpen ieder geval te laten verminderen:

  • Ga niet te veel naar het toilet. Je blaast raakt er dan aan gewend. En je moet juist zorgen dat je het makkelijk even kan ophouden.
  • Neem de tijd met plassen. Probeer recht op te zitten.
  • Voorkom stres en angst. Probeer ademhalingsoefeningen te gebruiken.
  • Gebruik liefst geen alcohol- en cafeïne dranken. Die zorgen ervoor dat de druk op de blaas toenemen met gevolg dat je veel naar het toilet gaat.
  • Voorkom overgewicht. Ook dit zorgt voor extra druk op de blaas
Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.