Welke Energie leveranciers zijn er

Uit welke energieleveranciers kunt u kiezen en wat zijn de verschillen?

Op deze pagina worden geen prijzen van de energieleveranciers genoemd, wilt u prijzen vergelijken, kijk dan op energie vergelijken. Vraagt u zich waarom slimme mensen ieder jaar overstappen neem dan een kijkje op "waarom vergelijken".

Inhoudsopgave van deze pagina:

  1. De kwaliteit van de energie
  2. Belangrijkste verschillen tussen energieleveranciers

De kwaliteit van Elektriciteit & Gas is bij elke energieleverancier hetzelfde

De stroom die bij jou thuis uit het stopcontact komt is hetzellfde ongeacht de energieleverancier waar je bij zit. De kwaliteit van het gas en de elektriciteit is altijd hetzelfde. Dus "groen" opgewekte energie uit windmolens of zonnepanelen is hetzelfde als de energie uit een kerncentrale. Alleen de manier hoe de energie is verkregen of opgewekt is verschillend.

Belangrijkste verschillen

Ondanks het feit dat de elektriciteit en gas die door de leveranciers geleverd wordt niet verschillend is, zijn er wel andere belangrijke verschillen. Denk hierbij aan de contracten die worden angebodens. Er zijn contracten met een vaste prijs voor 1 jaar, 2 jaar of zelfs 3 jaar. Maar er zijn ook contracten die maandelijks opzegbaar zijn en contracten met een variabele prijs die kan wisselen gedurende het jaar.

Service

Service is ook een belangrijk punt waarop energiemaatschappijen verschillen. Sommige energieleveranciers zijn alleen goedkoop en bieden minder klantenservice als je vragen hebt. Zo kun je ook de voorwaarden nakijken waarmee je akkoord gaat als je een energiecontract afsluit. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er geen elektriciteit of gas geleverd wordt, krijg je dan het geld terug van de dagen waarin je geen energie hebt gehad? Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar kan wel handig zijn om te weten.

Stadsverwarming

Een woning met stadsverwarming, heb je zelf geen gasaansluiting. Dit heeft voor-en-nadelen want stadsverwarming is goedkoop. Maar omdat je dan een alleen-stroom contract moet afsluiten is het aanbod beperkt.

In sommige gevallen kan het zijn dat je vroegtijdig wilt overstappen van energieleverancier. Dit kan komen doordat een andere leverancier vele malen goedkoper is, je loopt dan wel het risico om een opzegboete te betalen. Er zijn echter ook energieleveranciers die de opzegboete vergoeden als je naar hun overstapt. We raden altijd aan om te kiezen voor een gas en stroom contract met een looptijd van 1 jaar, zo zit je nooit te lang vast bij dezelfde energieleverancier en kan je ieder jaar profiteren van scherpe energie aanbiedingen.

Boete bij contract opzegging

Als je een 1, 2 of 3-jarig contract hebt, dan krijg je bij de meeste energieleveranciers een boete als je vroegtijdig (voor de einddatum van het contract) het contract wilt opzeggen. Dit kan gebeuren wanneer je een 2 of 3 jarig contract hebt afgesloten en in de tussentijd de prijzen van energie zijn gedaald. Als je dan toch wilt opzeggen, dan betaal je een opzegboete. Nu kan het zo zijn dat je nieuwe energieleverancier bereid is die boete te betalen als je overstapt. Als je ieder jaar een contract afsluit met een looptijd van 1 jaar, dan hoef je nooit lang te wachten met overstappen en kun je ieder jaar gebruik maken van de kortingen.

Betaalmogelijkheden en maandbedrag aanpassen

Sommige energieleveranciers zijn erg flexibel en staan toe dat jij je maandbedrag kan aanpassen wanneer je zelf wilt. Wil je in de zomer minder betalen omdat je ook minder verbuikt, dan is dat mogelijk. Houd er dan wel rekening mee dat je in de winter je maandbedrag ook weer omhoog moet om de hogere kosten te dekken.

Inzicht in verbruik

Als je een slimme meter hebt, kun je maandelijks je verbruik volgen en zien op je meer dan je maandbedrag verbruikt of minder. In de winter zitten de meeste huishoudens boven hun maandbedrag, maar in de zomer eronder. Het gemiddelde verbruik over een heel jaar zou ongeveer gelijk moeten zijn aan je maandbedrag. Als je in een heel jaar minder hebt verbruikt dna waarvoor je betaald hebt, krijg je geld terug en heb je meer vebruikt, dan moet je bijbetalen. Heb je een geavanceerde thermostaat zoals Toon, dan kun je nog meer inzicht krijgen in hoeveel en waaraan je elektriciteit verbruikt.

Liberalisering Energiemarkt

De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd wat inhoud dat iedere consument vanaf toen zelf kon kiezen bij welke energieleverancier hij/zij zich wilde aansluiten. Voor 2004 waren er nog maar 6 energieleveranciers en wel zo'n 30! De concurrentie op de energiemarkt is gunstig voor de consument omdat de concurrentie de prijzen doet dalen. Daarnaast heb je als consument nu ook keuze uit "groene", "grijze", of "half-groene" energie want steeds meer mensen vinden het belangrijk om te weten hoe hun energie is opgewekt en wat de herkomst is. Tegenwoordig kun je als consument ook kiezen uit allerlei soorten contracten met verschillende looptijden met een vast of variabel tarief.

Jaarlijks overstappen

Elk jaar stappen zo'n 15% van de huishoudens over van energieleverancier. Dat is nog steeds erg weinig en daarom komen er steeds meer initiatieven voor het overstappen van energieleverancier zodat de drempel om over te stappen steeds kleiner wordt. Aangezien jaarlijks overstappen het voordeligst is en de overstap volledig door de leveranciers onderling wordt geregeld, is het een kleine moeite om jaarlijks honderden euro's te besparen waarmee andere leuke dingen gedaan kunnen worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat trouwe klanten, dus klanten die nooit wisselen van energieleverancier, duurder uit zijn dan mensen die ieder jaar overstappen.

Zelf energie opwekken

Consumenten van energie zijn tegenwoordig ook steeds meer de producent van energie. Denk aan zonnepanelen, een zonneboiler voor warm water of mede-eigenaar worden van een windmolen Er zijn vershillende opties om zelf energie op te wekken. Als je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, dan kun je er ook voor kiezen om energie terug te leveren aan het energienet. Soms zitten hier ook nog kortingen aan verbonden zodat je goedkoper uit bent. De prijs die je krijgt voor het terugleveren is wel een stuk lager dan de prijs die je betaalt om energie te verbruiken.

Nuon

De grootste energieleverancier van Nederland met zo'n 2 miljoen klanten in Nuon. Nuon is ontstaan in 1994 en kwam voort uit het energiebedrijf PGEM dat zich op de energiemarkt van Flevoland en Gelderland richtte. Een aantal jaar later, rond 2000, fuseert Nuon met ENW, EWR en Gamog om later in 2009 weer op te splitsen in Nuon Energy en Netbeheerder Alliander. Tegenwoordig is Nuon in handen van Vattenfall, een Zweeds staatsbedrijf. Nuon is op dit moment niet de meest milieuvriendelijke energieleverancier, maar ze bieden wel "groene" en milieuvriendelijke energiecontracten aan. Nuon beloont bestaande klanten die klant blijven door ze korting te bieden op de stroomtarieven. Als je klant bent kun je af en toe ook gebruik maken van de acties van Nuon.

Essent

Essent is net als Nuon een van de grootste energieleveranciers van Nederland. De voorgangers van Essent (PNEM en EDON), die vooral energie leverden aan Groningen en Drenthe zijn in 1999 samengevoegd tot Essent. In 2002 begon Essent ook een prijsvechter met EnergieDirect.nl.

De splitsingswet, ook wel de Wet Onafhankelijk Beheer, heeft een aantal zaken veranderd bij energiebedrijven in Nederland. Deze wet hield in dat energiebedrijven de levering en productie moesten splitsen van het energienetwerk bedrijf. Het netwerkbedrijf van Essent heet Enexis. In 2009 werd Essent verkocht aan RWE wat een van de grootste energiebedrijven van Europa is.

Pure Energy

Pure Energie is een energiebedrijf in Enschede met meer dan 100 windturbines dat zich specialiseerd in het aanbod van "groene" stroom. Deze energieleverancier is al meerdere malen verkozen tot meest groene energieleverancier van Nederland. Het bedrijf is trots op het feit dat ze Klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat er bij het opwekken van energie geen C02 (koolstofdioxide) uitstoot plaatsvindt, of als het plaatsvindt, het gecompenseerd wordt door bijvoorbeeld aanplanting van bos. Koolstofdioxide (of C02) is schadelijk omdat het zorgt voor opwarming van de aarde wat weer gevaarlijk kan zijn voor het voortbestaan van allerlei diersoorten en de mens zelf.

Qurrent

Qurrent is een energiebedrijf opgericht in 2006 en is van de stichting DOEN die gefinancierd wordt door de Postcodeloterij. In eerste instantie leverde Qurrent zelf geen energie en was het bedrijf gericht om consumenten te helpen met minder energie te verbruiken en zelf energie te laten opwekken. Sinds 2014 levert Qurrent wel energie aan consumenten en karakteriseert zichzelf als groene energieleverancier.

De Nederlandse Energie Maatschappij

NLE levert elektriciteit die is opgewekt uit waterkracht. Deze energie is veelal opgewekt in Scandanavië. De Nederlandse Energie maatschappij is onder andere bekend van TV reclames van "Bekende" Nederlanders die de consument erop wijzen dat ze teveel betalen voor hun energie. De term die veel werd gebruikt in deze spotjes was "Ik zeg doen!" wat duidt op het overstappen. Sinds kort biedt de NLE ook internet en televisie aan.

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.