Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Hoe komt jouw maandbedrag tot stand?

De energierekening is gemiddeld €1500,- tot €2000,- per huishouden per jaar

In dit artikel bespreken we hoe wij het aanbod van verschillende energieleveranciers vergelijken. Het klinkt makkelijk, maar toch is dat niet zo eenvoudig. Energieleveranciers brengen allerlei kosten in rekening waarvan u wellicht nog nooit gehoord heeft. Een huishouden geeft tussen de €1500,- en €2000,- per jaar uit aan energiekosten uit. Daarom is het best interessant om te weten waar je allemaal voor betaalt elke maand, want het is meer dan alleen de kosten voor gas en elektriciteit. Om maar een aantal zaken te noemen die je ook betaalt aan energieleveranciers:

 • Vastrecht kosten
 • Leveringstarief
 • Energiebelasting
 • Energie netbeheerder kosten

We gaan al deze kostenposten en kortingen (ja sommige kortingen zijn verplicht via de wet door de overheid) bespreken. We nemen een voorbeeld zodat je na het voorbeeld alles begrijpt en je niet meer voor gek kan worden gehouden door soepele verkooppraatjes.

We gaan uit van een verbuik van 3500 kilo watt uur elektriciteit en 1500 kubieke meter Gas. We bouwen het totale maandbedrag op aan de hand van onderstaande volgorde:

Het maandbedrag bestaat uit verschillende kostenposten

 • Leveringstarief Gas (ook wel de prijs per Kilo Watt uur)
 • Leveringstarief Elektriciteit (ook wel de Prijs per Kubieke meter gas)
 • Vastrecht kosten
 • Administratie kosten
 • Energiebelasting
 • Vermindering energiebelasting
 • Kortingen van de overheid
 • Netwerkkosten
 • Belasting toegevoegde waarde (BTW)

Prijs per Kilo Watt uur(KwH)

De prijs per Kilo Watt uur voor elektriciteit is ongeveer 7 euro cent per KwH (0,07 euro). Bij een verbuik van 3500 KwH is dat (3500 * 0,07) = €245,-

Prijs per Kubieke meter(m³) Gas

Prijs per Kubieke meter Gas is ongeveer 40 euro cent. Bij een verbuik van 1500 m³ is dat: (1500*0,40) = €600,-

Vaste of variabele energieprijzen

Kies je voor zekerheid en wil je weten wat je in een jaar kwijt bent, dan kies je voor een vast tarief. Ben je bereid om meer risico te lopen, dan kun je ook voor variabele energieprijzen kiezen. De prijs van energie wordt net zoals de prijs van een aandeel van een beursgenoteerd bedrijf elke dag bepaald door vraag en aanbied op de energiemarkt. De prijs van energie verandert elke minuut. Ons advies, stap ieder jaar over en kies voor een vast tarief. Dan weet je waar je aan toe bent en je vangt de hoogste kortingen. Achteraf geen gezeik krijg is wel zo prettig.

Vastrecht (dat zijn de vaste leveringskosten)

Dit zijn de kosten die de leverancier maakt aan vaste kosten. Deze kosten zijn dus onafhankelijk van hoeveel je verbuikt. Het zijn de vaste kosten die je elk jaar moet betalen om stroom en gas te kunnen gebruiken. Dus of je nou 3 maanden op vakantie bent in een jaar of alle 365 dagen van het jaar verbruikt, deze vaste kosten blijven evenveel hoeveel je ook verbruikt. Je betaalt vastrecht voor gas en voor elektriciteit en dat tarief is meestal hetzelfde.

Energiebelasting

Net zoals de overheid accijns heeft ingevoerd op benzine. Is energiebelasting een tarief dat per Kilo Watt uur aan de overheid moet worden betaald. Dus hoe meer je vebruikt, des te duurder je uit bent want je moet over elke kilo watt uur een deel afdragen. Op Elektriciteit is dit €0,11,- per KwH en voor Gas is dit €0,19,- per KwH.

Naast energiebelasting betalen we ook ODE(opslag duurzame energie). Dit is ook een overheidsheffing die per kilo watt uur en per kubieke meter gas moet worden betaald.

Vermindering energiebelasting

De overheid ziet een deel van energieverbruik als basisbehoefte om te leven. Daar hoef je geen belasting over te betalen. Dat is de vermindering (basisbehoefte) energiebelasting. De overheid doet dit vaker, je kunt het vergelijken met het lage belanstingtarief op voedingsmiddelen. Voeding is essentieel om te leven, voor iedereen (rijk en arm) zo vindt de overheid ook dat iedereen een zeker hoeveelheid energie (stroom en gas) moet kunnen gebruiken.

Administratiekosten

Kosten die je leverancier maakt aan de administratie.. Denk hierbij aan het opsturen van de jaar rekening en automatische incasso kosten of die meid die je aan de telefoon krijgt als je ze opbelt of een chat start. Kortom allemaal zaken waar je niet echt voor wilt betalen, maar helaas wel voor moet betalen. Gek genoeg kunnen de administratiekosten best wel veel verschillen tussen verschillende energieleveranciers. Met andere woorden, de een maakt zijn winst door hogere administratiekosten in rekening te brengen en de ander maakt winst door hogere tarieven te hanteren. Uiteindelijk gaat het om de totale kosten en die kun je in de vergelijker zien.

Andere welkomstbonussen (in plaats van geld)

Soms (meestal) krijg je een welkomstbonus of andere korting als je overstapt. Of je krijgt een korting als je een vriend overstapt.

Netwerkkosten

Dit is meestal een vast bedrag per dag en dat los staat van de hoeveelheid stroom en gas dat je hebt verbruikt. Rond de €0,45 euro cent per dag voor elektriciteit en €0,35 euro cent per dag voor gas.

Belasting op Toegevoegde Waarde (BTW)

Net zoals bij elk product dat je koopt moet je BTW betalen en dat moet de ondernemer afdragen aan de overheid. Over de Levering van gas en elektriciteit wordt de BTW aan de consument doorgerekend. Leveringskosten zijn: elektriciteitsverbruik (prijd per KwH * verbruik) + gasverbruik (prijd per KwH * verbruik) + Kosten vastrecht + Energiebelasting – Energiekorting (basisbehoefte). En de BTW die de netbeheerder (Endinet) moet afdragen wordt doorberekend. Dit is BTW over de netwerkkosten.

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.