Tips voor het afsluiten van je hypotheek

Tips voor het afsluiten van je hypotheek

Of je nu je droomhuis hebt gevonden of je eerste huis gaat kopen. Het afsluiten van een hypotheek is niet iets wat je wekelijks doet. De meeste mensen sluiten een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. Dat is een lange periode om ergens aan vast te zitten. Niet zo gek dat je dan op zoek bent naar de perfecte lening met de laagste hypotheeklasten. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? In dit artikel geef ik je een aantal tips zodat jij straks een goede hypotheek kunt afsluiten zonder te hoge maandlasten. Mocht je benieuwd zijn wat jij voor hypotheek kunt krijgen? Hier kun je je hypotheek vergelijken. Zo kun je je goed voorbereiden en kijken wat bij jouw situatie past.

Tip 1: Vergelijk verschillende geldverstrekkers

De bank waar jij al jaren een betaal- en/of spaarrekening hebt, voelt misschien vertrouwd, maar past deze ook het beste bij jouw situatie? Sommige banken hebben fijne betaal- en spaarrekening, maar dit zegt natuurlijk niks over de hypotheekvoorwaarden.

Tip 2: Zoek een onafhankelijke adviseur

Ga op zoek naar een onafhankelijke hypotheek adviseur, hij of zij kan je helpen bij het vinden van een passende hypotheek en vergelijkt alle partijen voor je. Er is momenteel veel te kiezen qua hypotheekverstrekkers, verschillende voorwaarden, rentes en adviseurs. Hierin kun je zelf veel voorwerk verrichten via Hypotheek24.nl, maar laat je goed adviseren. Het is een belangrijke keuze waar je vele jaren aan vast zit. Iedere siutatie is anders, dus zorg dat je de beste keuze in jouw persoonlijke situatie maakt.

Tip 3: Bekijk de optie om je hypotheek in twee├źn te knippen

Hoe korter de rentevaste periode hoe lager de rente. In plaats van bijvoorbeeld te kiezen voor een termijn van 30 jaar vast is het ook mogelijk de hypotheek op te delen in een gedeelte van 10 en 20 jaar vast. De rente voor 10 jaar hypotheek is namelijk bijna altijd lager als die van 20 jaar vast. De rente is heel onzeker, daardoor loont het om het minder lang vast te zetten. Daarnaast los je ook meer af doordat een minder groot deel van je hypotheek bestaat uit rente.

Tip 4: Gebruik eigen middelen als dit mogelijk is

Eigen geld inbrengen is sowieso onvermijdelijk, zeker tegenwoordig. Je mag namelijk maximaal 100% va de woningwaarde lenen, terwijl een huis kopen altijd duurder is. Dit komt door de bijkomende kosten van de hypotheekadviseur, notariskosten en belastingen. Als je een goed gevulde spaarrekening hebt is het zelfs versanding om wat extra geld in je woning te stoppen, zodat je minder hoeft te lenen en je een lagere maandelijkse hypotheek hebt. Dit kan je meer vrijheid geven, een minder groot deel van je salaris gaat immers naar de hypotheek. Zo blijft er extra geld over voor andere dingen of kun je weer gaan sparen bijvoordbeeld.

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.