Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier

Als je tevreden bent over jouw energieleverancier, kan het gek klinken om voor een andere leverancier te kiezen. Toch biedt het wisselen van energieleverancier veel voordelen. Zo kun je flink besparen, bijvoorbeeld door leuke welkomstacties en bonussen als je overstapt naar een nieuwe leverancier. Voordat je van energieleverancier gaat wisselen, is het belangrijk om een aantal aandachtspunten door te nemen.

Belangrijke aandachtspunten

Bij het overstappen van energieleverancier is het handig om rekening te houden met de volgende weetjes:

  • Als je van leverancier wisselt, hoef je geen kosten te betalen.
  • Elk jaar heb je de mogelijkheid om van energieleverancier over te stappen, maar je dient wel rekening te houden met de looptijd van jouw contract.
  • Jouw nieuwe energieleverancier krijgt de huidige meterstanden door. Vervolgens ontvang je van jouw huidige eindrekening die gebaseerd is op de gegevens van de meterstanden. Jouw nieuwe energieleverancier stuurt deze rekening naar jouw huidige leverancier.
  • Je zult altijd energie hebben. Het overstappen van energieleverancier is een administratieve handeling, waardoor je helemaal niets aan jouw huis hoeft te doen.

Wanneer kun je niet overstappen op een andere energieleverancier?

Over het algemeen kun je van energieleverancier wisselen, maar er is een aantal uitzonderingsgevallen:

  • Verwarming van jouw huis door stadswarmte. In veel steden wordt gebruik gemaakt van verwarming met stadswarmte. Dit betekent dat een heel blok huizen door één aansluiting wordt verwarmd. In dit geval heeft het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van gas de hele markt in handen.
  • Huurkosten inclusief energie. In deze situatie heeft jouw huisbaas een energiecontract getekend en hij beslist over een eventuele overstap van energieleverancier. Daarentegen kun je samen met een energievergelijker eventuele verschillen tussen de kosten en de hoeveelheid energie die je verbruikt meten. Aan de hand van de resultaten mag kun je jouw huisbaas voorstellen om van energieleverancier over te stappen.
Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.