Nieuwe zorgverzekering 2021

Nieuwe zorgverzekering 2021

Binnenkort kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. In 2021 gaan er weer een aantal dingen veranderen, dus het is verstandig om goed uit te zoeken wat er bij jouw zorgverzekering gaat veranderen. Vaak loont het namelijk om te switchen naar een andere zorgverzekering. Vergelijken van de zorgverzekering kun je hier doen. Bekijk hoe hoog de verwachte zorgpremie wordt komend jaar en hoeveel het verplichte eigen risico bedraagt. In dit artikel ga ik je op de hoogte houden over de ontwikkeling op het gebied van de zorgverzekering van 2021.

Belangrijke data volgens de consumentenbond

  • 12 november 2020: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun zorgverzekeringen bekendmaken.
  • 31 december 2020: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2021: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Wat is een zorgpremie?

Je zorgpremie is het bedrag wat je maandelijks betaald voor je zorgverzekering om verzekerd te kunnen zijn. De basis zorgverzekering is bijna overal gelijk, maar de hoogte van de premie kan onderling flink verschillen. Als je geen aanvullende pakketten nodig hebt in je zorgverzekering, dan zou ik zeker kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. Zeker als je weinig zorg nodig hebt, kan dit maandelijks een hoop schelen. Het kabinet verwacht dat de gemiddelde maandpremie in 2021 €122,75 bedraagt. Dat is €59 euro meer dan afgelopen jaar. Een flinke stijging dus. Toch wordt het pas 12 november door de zorgverzekeraars bekend gemaakt wat de premie per maand bedraagd.

Op Prinsjesdag (15 september) maakte de overheid welke ziektekosten de basisverzekering vergoedt. In 2021 bedraagt het eigen risico 385 euro mits het huidige kabinet aan de macht blijft. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen op zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Mocht je weinig gebruik maken van de zorg, dan is dit zeker het overwegen waard. Dit scheelt je namelijk in de maandelijkse kosten. Er zijn ook een aantal zaken die dit jaar buiten het eigen risico vallen, dat zijn:

  • Huisartsenzorg
  • Verloskundige zorg
  • Kraamzorg
  • Wijkverpleging

In 2021 kunnen hier uitzonderingen bijkomen, dat is nog niet bekend gemaakt.

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

Sommige mensen hebben recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid voor de kosten van de zorgverzekering. De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. In 2021 kun je maximaal €44 euro zorgtoeslag per maand krijgen voor een eenpersoonshuishouden en maximaal €99 voor een meerpersoonshuishouden.

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.