Manieren om de juiste traplift te kiezen

Naarmate men ouder wordt, neemt de kans op lichamelijke kwaaltjes toe. Onder meer reuma komt bijzonder vaak voor onder ouderen! Ook vallen ouderen regelmatig van de trap, struikelen zij over een vloerkleed in de woonkamer, enzovoorts. Om de kans op dergelijke ongelukken te verkleinen, kun je verschillende aanpassingen in je woning doorvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verruimen van deurposten, om hier makkelijker met een rollator of rolstoel tussendoor te kunnen rijden. Of wat te denken van een bad, waar je in kunt lopen zonder over de badrand te moeten stappen. Ook een traplift is een prettig hulpmiddel om veilig en eenvoudig naar boven te komen.

Een traplift wordt in verschillende modellen aangeboden. In dit artikel beschrijven we de verschillen tussen deze trapliften, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Ook gaan we in op de kosten voor een traplift. Kies je voor een nieuw model, of ga je voor een tweedehands traplift? Door vooraf te vergelijken, wordt kiezen makkelijker!

Verschillende modellen trapliften voor in huis

Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie, welk type traplift het meest geschikt voor je is. Een van de mogelijkheden is een traplift, die tegen de trap in huis gemonteerd wordt. De traplift bevat vaak een stoeltje, waarop je plaats kunt nemen om veilig omhoog te komen. Een riempje voorkomt dat je tijdens de rit omhoog van het stoeltje valt. Naast dit model traplift kun je ook voor een lift kiezen, die geschikt is voor een rolstoel of rollator. Zo rijd je op het plateau, die je vervolgens naar boven zal brengen.

Niet alleen je persoonlijke situatie speelt een rol bij het maken van een keuze. Ook is het vanzelfsprekend belangrijk om naar de ruimte in huis te kiezen. Wanneer de ruimte in een hal beperkt is, doe je er verstandig aan om voor een traplift aansluitend op de trap te kiezen. Een dergelijke traplift heeft bijzonder weinig ruimte nodig, omdat het stoeltje vaak kan worden ingeklapt na het gebruik hiervan. Bij een plateau voor rolstoelen en rollators is logischerwijs meer ruimte nodig.

Een traplift voor buiten of voor binnen

Trapliften kunnen niet alleen binnen je woning goed van pas komen. Ook buiten kun je voor het gebruik van een traplift kiezen! Dit kan verstandig zijn, wanneer je een opstapje hebt naar je woning. Denk aan een opstapje naar een balustrade voor je deur, een opstapje naar een veranda bij de achterdeur van je woning, enzovoorts. Met een rollator of rolstoel is het niet mogelijk om bij zo’n opstapje omhoog te komen, waardoor een traplift de uitkomst kan bieden. Bij een traplift voor buiten wordt vaak gekozen voor een plateau, al is het ook mogelijk om een traplift tegen de leuning van het opstapje te maken.

Je zou ook voor een goedkopere optie kunnen kiezen, door het opstapje te vervangen voor een geleidelijk omhooglopend pad. Mits je hier vanzelfsprekend de ruimte voor hebt!

Laat een traplift op maat maken

Wanneer je voor het gebruik van een traplift in huis kiest, zal deze op maat worden gemaakt. Iedere trap is immers anders, waardoor men per trap zal bekijken hoe de traplift het beste kan worden vormgegeven. Het kan voorkomen dat er tussen twee delen van de trap een plateau zit. Dit kan een plateau zijn bij een hoek van 90 graden in de trap, maar bijvoorbeeld ook de overloop van een eerste etage. In dit geval kun je de traplift opbreken in twee losse delen, of de traplift door laten lopen over het plateau. Bij het laten plaatsen van een traplift kan een specialist op het gebied van trapliften je hier meer over vertellen. Het fijne aan een doorlopende traplift is het feit, dat je niet van de traplift hoeft op te staan.

Traplift leasen of een traplift kopen

Op het moment dat je besloten hebt om een traplift in huis te laten plaatsen, heb je de keuze tussen het leasen en het kopen van een traplift. Het voordeel van het leasen van een traplift is dat je vooraf geen grote investering hoeft te doen. Voor een vast bedrag per maand kun je de traplift onbeperkt gebruiken. Wanneer je naar een andere woning verhuisd, zal de traplift uit je woning worden verwijderd. Het alternatief voor het leasen van een traplift is het kopen hiervan. Het kopen van een traplift vergt echter een behoorlijk grote investering. Niet ieder huishouden zal hier het budget voor hebben.

Bij het kopen van een traplift is het interessant om naar de WMO, wat staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuningen, te kijken. Vanuit deze wet kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding voor het laten plaatsen van de traplift. Ook de aanschaf van een rolstoel valt vaak binnen deze WMO. De precieze invulling van de WMO is per gemeente anders geregeld. Informeer bij het WMO-loket in je eigen gemeente naar de mogelijkheden die zij bieden, als je een traplift wilt laten plaatsen. Houd er rekening mee, dat de kosten voor een traplift niet gedekt worden vanuit je zorgverzekering.

Nieuwe of tweedehands traplift kopen

Mocht je besluiten om een traplift te kopen in plaats van te leasen, dan heb je opnieuw twee keuzes: een nieuwe of tweedehands traplift. Het kan verleidelijk zijn om direct voor een nieuwe traplift te kiezen. Vaak blijkt het echter veel goedkoper te zijn om voor een tweedehands model te gaan, terwijl de kwaliteit hiervan niet veel minder is. Een traplift wordt van dermate stevig materiaal gemaakt, dat deze doorgaans vele jaren mee zal gaan. Zeker wanneer je niet in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO is een tweedehands traplift een hele interessante optie. Hier vind je meer informatie over tweedehands trapliften.

Om de keuze tussen de verschillende soorten trapliften, een nieuwe en gebruikte traplift en het kopen of leasen van trapliften makkelijker te maken, kun je een vrijblijvende offerte aanvragen bij bedrijven. In veel gevallen zal een aanbieder van trapliften bij je langskomen, om de verschillende mogelijkheden aan je voor te leggen. Op basis van deze informatie kun je vervolgens een definitieve keuze maken. Bovenal maakt een traplift het leven van senioren en mindervalide mensen veel makkelijker!

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je meer betalen voor dezelfde verzekering, hetzelfde abonnement of exact hetzelfde product