Inductieplaat of het oude vertrouwde gas?

Wij vergelijken de 2 opties en hopen u daarmee te helpen om een keuze te maken tussen inductief koken en op het gas koken. Inductie of gas maakt qua kwaliteit van het eten niets uit!

Wat doet een inductieplaat precies?

Inductie kookplaten bevatten zelf geen warmtebron, het gebruikt namelijk elektriciteit als energiebron. Deze energie wordt vervolgens door middel van de weerstand van de pan omgezet in warmte, waardoor u dus kunt koken met een inductieplaat.

Door deze functie verbruikt inductie minder energie dan de meeste andere soorten kookplaten, omdat de warmte direct naar de pan gaat. Het nadeel van inductie is wel dat uw pannen geschikt dienen te zijn voor inductief koken.

Is inductie beter dan gas?

Inductie maakt het koken een stuk makkelijker, een druk op de knop en uw pan wordt al warm. Ook is inductief koken heel veilig, er is geen open vlam dus het is voor mensen met kinderen optimaal.

De inductieplaat zelf wordt alleen warm door de pan die er op staat, en koelt na het weghalen van de pan ook weer snel af. Geen kookplaat die een uur lang gloeiend heet blijft dus!

Qua prijs is gas toch iets goedkoper, aangezien de gasprijs een stuk lager is dan de elektriciteitsprijs. Dat is wel een beetje het einde van de voordelen die koken op gas u geeft. Inductie is op vrijwel alle vlakken beter dan gas. Een inductieplaat is veel makkelijker schoon te houden, heeft bovendien ook vaak nog extra functies en houdt de keuken mooi omdat er geen roet ontstaat door vlammen.

Aankoopprijs

De aanschafkosten van een inductieplaat zijn wel een stuk duurder dan een gasplaat, minstens het dubbele, dit komt grotendeels door de materialen en de complexiteit van inductieplaten.

Denk voordat u een aankoop doet ook even aan de installatiekosten. Met uitzondering van de gewoonlijke installatiekosten verbruiken inductieplaten vaak zo veel energie dat het nodig is om krachtstroom aan te sluiten, wat vaak een klusje in de meterkast betekent.

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om een keuze te maken tussen inductie of gas!

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.