Hulp bij het kiezen van de juiste sloten

Om je woning te beschermen tegen het dreigende gevaar van inbrekers, is het belangrijk om je woning van kwalitatief goede sloten te voorzien. Hoe weet je echter welke sloten goed genoeg zijn? Hoe voorkom je dat sloten snel open te breken zijn door inbrekers? Enzovoorts. Doordat inbrekers steeds meer en steeds vaker geweld gebruiken, is het steeds belangrijker geworden om goede sloten te laten installeren. Voor het schrijven van dit artikel spraken we met een ervaren slotenmaker, die ons meer kon vertellen over de verschillen tussen sloten. Het plaatsen van cilindersloten of bijzetsloten kun je volgens deze slotenmaker het beste aan een vakman overlaten. Sloten zijn zeer kwetsbaar, waardoor de kans op schade aan onderdelen van het slot relatief groot is.

Cilindersloten of bijzetsloten aanschaffen?

Voordat je nieuwe sloten koopt is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen cilinder- en bijzetsloten. Cilindersloten worden vrijwel alleen op deuren gebruikt, omdat dit uiterst stevige en robuuste sloten zijn. Ramen kunnen beter beveiligd worden met bijzetsloten, die iets kleiner zijn. Wanneer je cilindersloten op ramen zou willen plaatsen, zou dit betekenen dat het raam over een ontzettend dik kozijn moet beschikken. Dit is vaak niet het geval! Bijzetsloten worden onderverdeeld in opleg- en insteeksloten. Het verschil zit hierbij in de manier waarop de sloten op het raam geplaatst worden.

Let op keurmerken en SKG-beoordeling

Naast het verschil in type slot, kun je sloten ook vergelijken op basis van hun keurmerken en SKG-beoordeling. Des te beter deze SKG-beoordeling is, des te groter is ook de weerstand die het slot bij een inbraak biedt. De SKG-beoordeling van sloten loopt uiteen van minimaal een, tot maximaal drie sterren. Dit betekent niet dat alle sloten een SKG-beoordeling hebben. Sloten zonder SKG-beoordeling zijn vaak niet veilig.

De SKG-beoordeling is niet de enige graadmeter van de kwaliteit van sloten. Kijk bijvoorbeeld ook naar de aanwezigheid van het PKVW-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de sloten getest en veilig bevonden zijn door de Nationale Politie.

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je onnodig veel betalen voor een verzekering die dezelfde dekking heeft als een goedkopere verzekering, of een duur telefoonabonnement hebben met evenveel minuten, SMSjes en MBs als hetzelfde abonnement (maar dan goedkoper) bij een andere telecomprovider. Besparen op uw energierekening is voor de meeste mensen de grootst mogelijke besparing.