Verscheidene manieren om gezond eten te variëren zodat je plezier blijft hebben in koken

Gezond eten is lang niet altijd even makkelijk, er komt veel discipline bij kijken, ook lijkt het vaak veel van hetzelfde te zijn, waardoor het koken van de gezonde maaltijden uiteindelijk erg kan gaan vervelen. Door deze verveling kan de neiging ontstaan om voor de variatie toch maar een keer iets minder gezond te eten.

Dit is natuurlijk zeer begrijpelijk, echter tegelijkertijd totaal niet nodig. Er zijn namelijk diverse manieren om te variëren met je maaltijden zonder dat je daarvoor af hoeft te wijken van je gezonde voedingspatroon. In dit artikel leer je over enkele manieren om variatie in je gezonde voedingspatroon toe te passen om het koken van deze maaltijden leuk en natuurlijk ook gezond te houden.


Gourmetten

Gourmetten doet je waarschijnlijk meteen denken aan een gourmetplaat vol met biefstuk, mini-hamburgers en soortgelijke vette vleesgerechten. Het mooie aan gourmetten is dat je precies op (of onder) de plaat kan leggen wat je zelf wilt, daarbij is gourmetten ook nog eens erg gezellig om te doen met vrienden en/of familie. Denk bij het inslaan van ingrediënten voor een gezellige gourmet-avond vooral aan de gezonde gourmet recepten die je kunt gebruiken om de avond voor jou ook een succes te laten worden.


Potentiële mogelijkheden zijn onder andere de volgende ingrediënten:


Geheel vegetarisch:

 • Spies van tomaat/mozarella
 • Vegetarische falafel
 • Roerbakgroenten die je simpelweg kunt grillen
 • Eieren om te bakken in een pannetje onder de gourmet
 • Gepaneerde brie of courgette
 • Salades en sauzen voor naast de gourmet
 • Fruit en rauwkost voor naast de gourmet

Vergeet hierbij niet aan de zaken zoals stokbrood te denken. Ook voorgebakken krieltjes en ui/champignon kunnen een waardevolle toevoeging aan de maaltijd zijn.


Met vis en deels vlees:

 • Zalm- en kabeljauwfilet
 • Spies van verschillende vissoorten
 • Garnalen gemarineerd
 • Kipfilet/kipsaté
 • Bieflap gemarineerd

Vlees is gezond vanwege de eiwitten, vitamines, mineralen en verscheidene andere voedingsstoffen. Te veel vlees, daarbij vooral rood vlees, is echter minder goed voor je. Let dus kritisch op de hoeveelheid.


Maaltijdbox

Met een maaltijdbox kook je en eet je dagelijks een variërende maaltijd waar je vooraf niets van wist. Op deze manier is ieder avondmaal een waarlijke verassing en heb je waarschijnlijk meteen meer plezier in het bereiden van de maaltijden. Er zijn diverse aanbieders van maaltijdboxen, van biologische maaltijdboxen tot non-biologische maaltijdboxen.

Iedere aanbieder van maaltijdboxen hanteert andere kernwaarden. Zo focust Marley Spoon (op het moment de meest populaire maaltijdbox) zich vooral op de kwaliteit en versheid van de ingrediënten en het feit dat je een vrije keuze hebt. Willem&Drees richt zich op het biologische aspect van de maaltijdboxen en dat ze een zodanig lage prijs hanteren dat het niet duurder is dan het kopen van de ingrediënten in de supermarkt.

Maaltijdboxen zijn niet alleen beschikbaar voor het avondeten, zo zijn er diverse maaltijdboxen die zich voornamelijk richten op delicatessen, vaak afkomstig van de chef-kok van een restaurant en normaliter maar beperkt beschikbaar. In het geval dat je voor ’s ochtends ook een maaltijdbox zoekt kan het een idee zijn om een kijkje te nemen bij de verschillende fruitboxen, grotendeels biologisch en bestaat ook deels uit exotische fruitsoorten, waardoor je ook met fruit weer tegen nieuwe ervaringen aanloopt.

Naast de delicatessenbox en fruitbox is een tussendoortjesbox ook nog mogelijk, deze bestaat uit lekkere hapjes die je kunt nuttigen als je de neiging moet weerstaan om snacks te gaan eten. Met maaltijdboxen kun je dus de hele dag, week en maand gevarieerd eten met een verassende maaltijd.


Wissel je recepten uit

Het kan een erg leuk en verfrissend idee zijn om enkele van je gebruikelijke wekelijkse recepten uit te wisselen met vrienden, familie of zelfs collega’s. Vanzelfsprekend is het mogelijk om hier enkele voorwaarden aan te plakken, zoals dat de recepten vegetarisch of zelfs veganistisch dienen te zijn.

Door je recepten uit te wisselen met kennissen zorg je er voor dat je beter inzicht krijgt over de mogelijke gezonde recepten die je kunt koken en heb je voor de toekomst ook meer inspiratie en keuze. Ook is het mogelijk dat de kennis waarmee je recepten hebt gewisseld een nieuwe draai aan je eigen recepten geeft, waardoor je ook je eigen kookvaardigheden nog verder kunt uitbreiden en verbeteren.

Dus indien je vrienden of familie hebt die fanatieke thuischefs zijn is het zeker de moeite waard om eens in de zoveel tijd de recepten uit te wisselen om variatie aan te moedigen. Met het variëren van maaltijden krijg je namelijk een breder aantal vitamines en mineralen binnen die je wellicht met je gewoonlijke wekelijkse voedingspatroon niet binnen zou krijgen.

Online inspiratie

Buiten de bovenstaande mogelijkheden is het ook mogelijk om je inspiratie uit één (of meer) van de diverse online kanalen te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopiëren van de recepten van populaire foodbloggers. Deze foodbloggers kunnen gezien worden als autoritaire bron voor goede recepten, aangezien ze het vaak al jaren doen.

Een grote rage in de laatste jaren is het bereiden van veganistische en biologische maaltijden. Veel foodbloggers doen hier ook vol enthousiasme aan mee. Niets voor jou? Er zijn gelukkig ook nog vele andere foodbloggers, de ene foodblogger legt de focus op vleesgerechten met veel eiwitten en calorieën, vooral gericht op sporters. De andere foodblogger richt zich meer op een gebalanceerd dieet en richt zich vooral op de gemiddelde persoon. Het is aan te raden om een foodblogger uit te zoeken met recepten die aansluiten op jouw persoonlijke doelen.

Foodbloggers hebben vanzelfsprekend geen monopolie op creatieve en gezonde recepten, zo zijn er diverse websites zoals 24kitchen waar je vrijblijvend recepten kan bekijken. Ook hierbij geldt er dat de ene website andere soorten recepten beschikbaar stelt dan een andere website. Het ligt natuurlijk aan je eigen voorkeuren, de website dient hier op aan te sluiten.

Hopelijk heeft dit artikel je inspiratie gegeven om te variëren met je recepten, terwijl je alsnog een gezonde levensstijl kunt behouden.

bruchetta
Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je meer betalen voor dezelfde verzekering, hetzelfde abonnement of exact hetzelfde product