3 Voordelen van een elektrische fiets

Fietsen is een van de leukste manieren om ons kikkerlandje te verkennen en onze wegen zijn er goed op berekend. Een elektrische fiets is tegenwoordig hip en geeft je trapondersteuning, waardoor je die heuvels en lange wegen gemakkelijk trotseert! Twijfel je nog een beetje of een elektrische fiets iets voor jou is? Na het lezen van deze blog weet jij precies welke voordelen een e-bike met zich mee brengt en hoeveel profijt zo’n fiets nou voor jou oplevert.

Een elektrische fiets is voor iedereen

Elektrische fietsen komen in allerlei verschillende soorten en maten voor, er is voor ieder wat wils. Je kunt een elektrische fiets aanschaffen om lange recreatieve fietstochten te maken, maar ook voor woon-werk verkeer is de e-bike erg geschikt.

Soorten elektrische fietsen

Je kunt onderscheid maken in dames- en herenfietsen, elektrische transportfietsen en mamafietsen. Damesfietsen hebben een lagere instap dan herenfietsen. Bij een mamafiets is de plaatsing van de middenstang in het frame ook een stuk lager om de opstap te vergemakkelijken. Daarbij is het stuur breder en heeft een mamafiets een licht aluminium frame. Met deze fiets breng je moeiteloos de kids elke dag naar school, of maak je op een zonnige zaterdagmiddag een leuke fietstocht op weg naar de ijsboer. Transportfietsen zijn de ideale stadsfiets, maar lenen zich ook perfect voor tochtjes door het platteland.

Naast deze soorten elektrische fietsen, is er ook nog verschil in de plaatsing van de motor. Dit is bepalend voor je rijervaring. Er wordt vaak gekozen voor een voorwielmotor, omdat dit relatief goedkoper is dan e-bikes met een achter- of middenmotor. Een elektrische fiets met voorwielmotor wordt vaak gebruikt voor korte afstanden. De voorwielmotor zorgt er namelijk voor dat je bij elke versnelling snel vooruit komt. Een elektrische fiets met de motor in het achterwiel geeft je bijna letterlijk dat extra duwtje in de rug. Je fietst snel en gemakkelijk weg. Bij een elektrische fiets met middenmotor worden de pedalen aangedreven. De ligging van de motor zorgt voor een laag zwaartepunt, waardoor je stabiel kunt fietsen. Dit type wordt vaak gebruikt als je frequent extra gewicht moet meedragen, zoals zware tassen of wanneer je elke dag de kinderen op school moet afzetten.

Een elektrische fiets is goed voor je portemonnee

Ga je elke dag met de auto of het openbaar vervoer naar school en/of je werk? Dan is een elektrische fiets een goed alternatief. De e-bike is misschien relatief duur in de aanschaf, maar dit heb je snel terugverdient omdat je een hoop bespaart op de transportkosten. Een mooie bijkomstigheid is dat je ook niet te maken hebt met dure verzekeringen en belastingen. Werk je in de stad? Dan kan je je fiets gewoon voor de deur parkeren, zonder dure parkeergelden te hoeven betalen. Doordat de populariteit van elektrische fietsen steeds meer aan het toenemen is, schieten de oplaadpunten als paddestoelen uit de grond! Zo hoef je ook niet voor de elektriciteit te betalen. Raakt je accu toch leeg? Dan kun je natuurlijk gewoon doorfietsen op eigen kracht.

Met een elektrische fiets ben je mobieler

Een elektrische fiets is ideaal voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. Je hebt elektrische fietsen met een lage instap, waardoor je gemakkelijk op de fiets stapt. Bovendien zijn lange afstanden ook makkelijker af te leggen met e-bikes, wanneer je last hebt van tegenwind en/of regen.

Samenvattend vergroot een elektrische fiets je mobiliteit en bespaar je ook nog eens op je maandelijkse kosten. Daarbij zijn elektrische fietsen in allerlei soorten en maten beschikbaar, waardoor je geheid een fiets vindt die aansluit op jouw fietsgedrag en persoonlijke wensen.

Vergelijk & Kies: waarom niet minder betalen voor hetzelfde?

Ons motto: waarom zou je meer betalen voor dezelfde verzekering, hetzelfde abonnement of exact hetzelfde product